Personalia

Norvinge Historia

Här blir inga klichéartade bilder på Bo när han som oerhört ung badar i något handfat, springer omkring spritt språngandes naken på en gräsmatta eller bär omkring på någon stackars get i en djurpark. Istället blir här ett litet urval milstolpar som faktiskt på ett eller annat sätt lätt kan kopplas till yrkeslivet.

Norvinge historia

Om Bo

Men okej, född 1970 i Göteborg. Där är utgångspunkten.

 Hur många åkte lastbil till kyrkan och sitt eget dop? Det gjorde Bo, i en Volvo L4751 årsmodell 1965. Det lär ha varit då det hela började… eller gick fel… till och från Hede kyrka sommaren 1970.
 

Ingen Volvo Duett A-traktor här inte. Som 16-åring blev det en Scania-Vabis L51 Drabant från 1955, köptes och kördes i 30 km/h från Linköping till Göteborg 1986. Många trevliga turer blev det så länge pengarna räckte till diesel och batteriet kunde leverera tillräcklig startström.

 Skapligt nyanställd lastbilschaufför på Svelast i Göteborg 1988 och första ”riktiga” fasta lastbilen – en Volvo FL6 årsmodell 1985. Detta efter att strävat en period med tobaksleveranser i gammal Mercedes. Transporterna gick för VVS-firman Park/Ahlsell lokalt i Göteborgsområdet.
 

1991 fick Bo äran att hämta ut en helt ny Scania P93 på körningarna för Ahlsell VVS. Med lite extrautrustning och putsande platsade den på TIA:s årsfest och Trucking Festival 1991. Senare under det året försågs den med öppningsbart kapell.

 Det skulle bli ett flygplan men blev en lastbil. Saab baklucka till front, instrumentbräda från samma, Kadett- och Duettaxlar samt extraljuset och reservhjulet på taket. Sedan var det bara att köra för VVS-firman Fosselius & Alpen… i fantasin. Hedekas 1978.
 

Första bilen gick inte av för hackor den heller. En Chevrolet C20 Silverado från 1982 som hämtades från Skellefteå 1989. På senare 90-talet fick den bli firmabil. Idag ingår den i listan för saker som ska fixa iordning när tid och lust finnes, och inte minst ekonomi för detta.

 En Scania P82 från 1982 fick Bo 1989 i samband med färsk E-behörighet. Då blev det lite längre VVS-körningar på Halland och Skaraborg där släp förekom. Efter en helg 1990 med färgsprutan och några burkar färg fick den en personligare prägel och blev riktigt grann.
 
 Under ett halvår på Möllebacka Grus & Kross 1993 praktiserades grundkunskaperna i hantering av grävmaskin, hjullastare och dumper.
  
Lantarbetare på Ryrs gård utanför Hedekas 1994-1996 där traktortransporter stod för mycket av sysslorna. Detta tillsammans med djurhantering, skogsarbete samt diverse service och reparationer.
 

Ett Scania LS140 chassi från 1973 som rullat hos Tvetberg & Vågfelts Åkeri var 1999 tänkt som en slags reservbil men hamnade istället på en utopisk göromålslista som ett renoveringsobjekt. Men några lekstunder hann det i alla fall bli innan projektet formligen rostade bort och såldes 2008.

 Conny Cleblads gamla Scania LS141 från 1980 med Flobyförlängd hytt tog 2000 över platsen som tilltänkt reservbil och vidare även den till att bli ett av renoveringsprojekten som aldrig blev avslutade. Den såldes 2007.
 
 Lite experimenterande mad air-brush-färgsprutan resulterade i ett Volvoemblem på en A-traktor och ett Chevamärke på egna motorhuven 1999.
 

Projekt nummer tre (2004) var en hästtransportlastbil – en Volvo F85s från 1977 med bakgrund på Scan i Uddevalla. Men svåra rostangrepp och avstannande hästuppfödnings- och travverksamhet innebar att även detta projekt lämnades till tidens tand att tugga på.

 En ljusning i hästlastbilsprojektet var inköpet av en Volvo F85 -1971 brandbil 2008 som skulle låta donera hytten. Men det var lättare tänkt än gjort. 2011 fick hytten ny ägare och resten skickades till nödslakt.
 
 
 
Rulla till toppen