Åkeriverksamheten​

Norvinges historia

Åkeriverksamheten, ursprungsverksamheten tog sin början under hösten 1996. Bo förvärvade en dragbil, en Scania T112 årsmodell 1983 från Scaniaverkstaden Motor Väst i Hällevadsholm som var på gång att skrotas. Började fräscha upp den hemma på gräsmattan och samtidigt genomgick Eget på väg kursen. 

Norvinge historia

Från åkeri till personaluthyrning

En liten bit in på 1997 efter att firman Norvinges Transport registrerats och alla tillstånd var klara ringde han runt och letade körningar i några dagar. -Bos gamla arbetsgivare Svelast nappade direkt och på vinst och förlust ställde han på bilen och rullade ner till Göteborg. Började därmed att köra för Svelast i ett par dagar. Sedan rullade det på trots olyckskorparnas profetior om hur omöjligt det var att köra på lösen i trailersvängen.

Den första körningen för Svelast i Göteborg var att hämta tomcontainer på AT-Container den 14:e februari 1997.

Under ett års tid körde Bo i stort sett dagligen (även de flesta onsdagar) och då för Svelast, ETAB, Gamlestadens Lastbilar, STS Skoglund och Lenkering Montan samt någon enstaka tur för SCT, DA-transport och Härryda bud och gods. I huvudsak med sjöcontainer eller löstrailer, men även ett och annat styckegodslass och specialtransportuppdrag.

Efter ett år med fulla arbetsdagar önskade ETAB Bo som fast bil då de i den vevan rott hem ett viktigt kontrakt på omfattande containerkörning för Sealand som utgick från Wallhamn. Vid den tiden måste de flesta dragit för ETAB. Det var nästa så Volvoåterförsäljarna monterade gula ljusskyltar direkt från fabrik på alla vita FH-bilar.

Bos Scania T112 från 1983 hängde med till våren 2001. Året innan investerades det i en Pacton-trailer.

Gott om körningar om än till stor del med fladderverken för de friska förare som orkade lyfta kapellduk. Alldeles innan 90-talet var till ända påverkade affären mellan Sealand och Maersk även körningarna. I takt med att transportuppdragen lämnade ETAB lämnade också trafikledarna och till sist också råttorna skeppet (läs: åkarna). För Bos del lämnade även han slutligen skeppet och ETAB-körningen april 2001 då vände på takskylten och bytte uppdragsgivare.

Det var alltså våren 2001 som Bo ställde sig till förfogande åt Jan-Olof ”Janne Gurka” Carlsbogård, som med sina bilar var ansluten till Fraktkedjan. Transportuppdragen var huvudsakligen att frakta sjöcontainers från LignoTech och Holmens bruk i Vargön med säckat lutpulver respektive pappersrullar till Göteborgs hamn eller Wallhamn. Två till tre resor dagligen på Riksväg 45, 19 mil per vända. Något som lär satt sina spår på psyket.

2002 var året då han ersatte T112:an efter att bakaxeln exploderat på väg till Wallhamn den våren. Men en nyare Scania T143H årsmodell 1992 stod lämpligt nog nylackerad, redo och klar hemma på gräsmattan.

Efter att Borregaard under mitten av 2000-talet beslutade om nedläggning av verksamheten på LignoTech i Vargön och Holmens Bruk samtidigt diskuterade stora nerdragningar valde Bo att koncentrera verksamheten på andra områden. Den sista resan på Vargön kördes i november 2006 och lastbilen ställdes av.

Därefter blev verksamheten mer skiftande, men mer om det på ”Historik personaluthyrning”.

Rulla till toppen